Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΡΙΚΗ ΣΤΟ FEMALEVOICE.GR

Κυρία Μουρίκη,στον κόσμο της λογοτεχνίας έχετε πολλά χρόνια. Τι δυσκολίες συναντήσατε;

Όσον αφορά το γράψιμο η διαρκής αναζήτηση -κάτι που δεν σταματάει ποτέ- είναι η βασική «δυσκολία». Ωστόσο κατά την άποψή μου αυτό αποτελεί την κινητήρια δύναμη μιας εξελικτικής πορείας που μας οδηγεί στην ωρίμανση. Και η πορεία αυτή διαρκεί όσο και η ζωή μας. Αν όμως αναφέρεστε στις εκδοτικές δυσκολίες που αντιμετώπισα θα έλεγα ότι στάθηκα τυχερή. Ξεκίνησα τη συγγραφική μου δραστηριότητα το 1985. Τότε δεν υπήρχε οικονομική κρίση, οι συγγραφείς Π.Λ. ήταν πολύ λιγότεροι, τα θέματα ανεξάντλητα και ο χώρος του παιδικού βιβλίου διψούσε για νέους συγγραφείς. Το γεγονός επίσης ότι ξεκίνησα με δύο έργα μου που είχαν πάρει διάκριση με βοήθησε να βγω στο συγγραφικό προσκήνιο σχετικά εύκολα. Από εκεί και πέρα όλα ήταν θέμα δουλειάς, συνέπειας και αγάπης για αυτό που τάχτηκα να υπηρετήσω.

Ποιος κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι ο ρόλος ενός παιδικού βιβλίου;

Βασικά να ψυχαγωγεί με την ουσία του όρου της ψυχαγωγίας (αγωγή ψυχής). Να ξεκλειδώνει τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών, να καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και να προβάλει πρότυπα και ηθικές αξίες, χωρίς να διδάσκει με κηρύγματα και μεγαλοστομίες.

Έχει μέλλον το παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα της κρίσης;

Είμαι αισιόδοξη ότι όλα τα πάνε καλά τουλάχιστον για το μέλλον του βιβλίου. Αρκεί οι γονείς να το καταλάβουν. Να διαβάζουν και οι ίδιοι δίνοντας ζωντανό παράδειγμα στα παιδιά τους και μετριάζοντας την καταναλωτική τους διάθεση για χολιγουντιανά παιχνίδια που δεν προσφέρουν κάτι ουσιώδες στα παιδιά μας.

Πώς θα καλλιεργήσουμε την αγάπη για τη λογοτεχνία εμείς οι γονείς;

Με το ζωντανό μας παράδειγμα, όπως είπα και πριν. Με επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες, μουσεία και κάθε πολιτιστικό κύτταρο που αφυπνίζει το πνεύμα. Με την εγγραφή των παιδιών μας σε ομάδες φιλαναγνωσίας.
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα είναι να διαβάζουμε στο παιδί μας από την βρεφική του ηλικία. Το «παραμυθάκι της παρεούλας ή της καληνύχτας» ας μας γίνει μια γλυκιά συνήθεια που θα μας δέσει με το μωρό μας και θα προλειάνει τη μελλοντική σχέση του με το βιβλίο.
Ο έλεγχος της χρήσης της τηλεόρασης. Μια ποιοτική και ποσοτική επιλογή στα προγράμματα της τηλεόρασης θα βοηθήσει το παιδί μας να αναπτύξει το αισθητικό του κριτήριο σε σημείο που να απορρίπτει τα διάφορα τηλεοπτικά σκουπίδια που βομβαρδίζουν τον εγκέφαλό μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, αρκεί να ενδιαφερθούμε πραγματικά.

Back To Top