Συνέντευξη στην Πέγκυ Φούρκα 2021

Κατερίνα Μουρίκη: “Η νέα χρονιά να επουλώσει τα τραύματα της περασμένης!”

Από το parents24 | Δεκέμβρης 27, 2021

Συνέντευξη στην Πέγκυ Φούρκα

Η αγαπημένη συγγραφέας Κατερίνα Μουρίκη έχει χαρίσει ανάμεσα σε πολλά άλλα και αρκετά χριστουγεννιάτικα βιβλία που έχουν ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους. Τρυφερές, συγκινητικές ιστορίες, που μας μεταφέρουν το εορταστικό πνεύμα των Χριστουγέννων.

Κυρία Μουρίκη…

-Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή μικρών -μεγάλων! Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μια όμορφη Χριστουγεννιάτικη ανάμνησή σας;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μία γειτονιά της Αθήνας σε μία εποχή που τα παιδιά δεν μεγάλωναν μέσα σε αφθονία καταναλωτικών αγαθών. Όμως η χαρά του στολισμού του δέντρου από όλη την οικογένεια, η κατασκευή του τρίγωνου των καλάντων από σίδερο οικοδομής και η «λιτανεία» των μικρών καλαντιστών από σπίτι σε σπίτι έδιναν γιορτινό χρώμα στην καθημερινότητά μας.

Για μένα η μεγαλύτερη απόλαυση ήταν να συμμετέχω με τα άλλα τρία αδέλφια μου στον στολισμό του δέντρου αλλά και να βοηθάω την μητέρα στο μέλωμα των μελομακάρονων με την απαραίτητη «δοκιμή» που επιβράβευε τις επιδόσεις μου στη ζαχαροπλαστική. Όσο για τα χριστουγεννιάτικα δώρα, αυτά στην καλύτερη περίπτωση ήταν ένα ζευγάρι καινούρια παπούτσια που τα φυλούσαμε ως κόρη οφθαλμού μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα.

Χριστούγεννα στο ξωκκλήσι

Ποια χριστουγεννιάτικα βιβλία ξεχωρίζατε στα παιδικά σας χρόνια; Νιώθετε να έχουν  συμβάλει στο πλούσιο συγγραφικό σας έργο;

Τα bestseller της εποχής μου ήταν «Τα Χριστούγεννα του τσιγκούνη» του Καρόλου Ντίκενς και «το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Θα έλεγα ότι ξεχώριζα το πρώτο. Η μεταστροφή του φιλάργυρου Εμπενίζερ Σκρουτζ σε μεγάλο ευεργέτη της πόλης του με μάγευε και έριχνε μέσα το σπόρο της ειλικρινούς μεταμέλειας και της έμπρακτης αγάπης που δίνει νόημα στη ζωή μας. Αυτό το μήνυμα υπάρχει στα περισσότερα βιβλία μου. Κυρίως στα Χριστουγεννιάτικα, όπως είναι το «Θαύμα στη Βηθλεέμ» από τις Εκδόσεις Επιστροφή, «Το δώρο της ζωής» από τις Εκδόσεις ΘΥΡΑ και άλλα.

 

-Τα βιβλία αποτελούν πάντα μια ενδιαφέρουσα επιλογή δώρου. Ποια βιβλία σας θα θέλατε να μας προτείνετε για τα φετινά Χριστούγεννα;

Όλα τα βιβλία μου τα αγαπώ, για διαφορετικό λόγο το καθένα. Σε όλα τα Χριστουγεννιάτικα υπάρχει το μήνυμα της ανιδιοτελούς προσφοράς που θεωρώ ότι είναι η ουσία της εορτής των Χριστουγέννων. Στο βιβλίο «Θαύμα στη Βηθλεέμ» ο μικρός βοσκός που έχει χάσει τη φωνή του, προσφέρει στο Θείο βρέφος μία μελωδία με τη φλογέρα του και τελειώνοντας ψελλίζει για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια «Δόξα σοι, Κύριε!». Στο βιβλίο «Το δώρο της ζωής» ο καπετάν Βασίλης, αποφασίζει να πουλήσει το σκάφος του για να βοηθήσει στην θεραπεία του μικρού Μανωλάκη. Στα «Τείχη που έγιναν ζεστή αγκαλιά» , τα παιδιά της πόλης γκρεμίζουν τα τείχη της εσωστρεφούς πολιτείας που ζούνε ξέγνοιαστα και τρέχουν να συνδράμουν στους εκτός των τειχών συνανθρώπους τους. Το πιο πρόσφατο βιβλίο μου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Άθως» είναι το «Χριστούγεννα στο ξωκκλήσι». Ένα πολύ σύγχρονο παραμύθι για παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού που μιλάει για σύγχρονα και καυτά προβλήματα της εποχής μας, μέσα από τις κουβέντες και τη δράση των ζώων του δάσους. Ένα ξωκλήσι ενός χωριού που έχει πληγεί από τις πρόσφατες φωτιές, τις συνακόλουθες πλημμύρες κ.λπ. έχει αποκοπεί από το εκκλησάκι του αφού το μονοπάτι που οδηγούσε εκεί έχει μετατραπεί σε ποτάμι. Τα ζώα προβληματίζονται, και προσπαθούν να οργανωθούν για να δώσουν λύση στο  πρόβλημα. Κι ενώ όλα φαίνονται αδύνατα συμβαίνει κάτι απρόβλεπτο που θα δώσει άλλη τροπή στα γεγονότα.

-Ποιο  μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους μικρούς – μεγάλους αναγνώστες σας, μέσα από τα χριστουγεννιάτικα βιβλία σας;

Όπως σας είπα και πριν, στα βιβλία μου μιλώ πάντα για την αγάπη. Μία αγάπη που δεν εκφράζεται με κηρύγματα, μεγαλοστομίες, ή απροκάλυπτο διδακτισμό αλλά με έμπρακτη προσφορά. Με έργο δοσμένο με σεμνότητα, προστατευμένο από τη σιωπή και τη σκιά και χωρίς προσμονή για ευχαριστίες ή ανταπόδοση. Γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για αγάπη αλλά για δοσοληψία.

-Τα παιδιά διαβάζουν βιβλία την εορταστική περίοδο;

Θέλω να πιστεύω ότι διαβάζουν. Από την άλλη είμαι σίγουρη ότι το βιβλίο στις μέρες μας ακόμη και όταν λειτουργεί ως δώρο είναι συνοδευτικό κάποιου παιχνιδιού. Δυστυχώς το παιχνίδι και μάλιστα το ηλεκτρονικό αφαρπάζει το ενδιαφέρον των παιδιών σε σημείο που το βιβλίο έρχεται δεύτερο. Όμως όταν μέσα στο σπίτι υπάρχει οικογενειακό πρότυπο τα παιδιά -αυτοί οι άριστοι μιμητές- θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των γονιών τους.

 Ποια πιστεύετε είναι τα ποιο ελκυστικά στοιχεία ενός καλού χριστουγεννιάτικου  βιβλίου που θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών;

Σε ένα Χριστουγεννιάτικο βιβλίο σπουδαίο ρόλο παίζει η ατμόσφαιρα. Στα βιβλία που απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες το βάρος πέφτει κυρίως με την εικονογράφηση. Όμως και το κείμενο πρέπει να μεταφέρει το παιδί στην ατμόσφαιρα των ημερών. Η πλοκή να είναι σφιχτοδεμένη και να υπάρχει ροή στην εξέλιξη των γεγονότων. Είναι για τους γονείς μία ωραία ευκαιρία να διαβάζουν στα μικρά παιδιά τις ιστορίες αυτές γιατί μία καλή ανάγνωση χαλαρώνει το παιδί, το κάνει προσεκτικό ακροατή και επίσης του δίνει ένα πρότυπο ανάγνωσης. Πάνω απ’ όλα βέβαια είναι μία απόλαυση που την μοιράζεται ο ενήλικας με το παιδί.

-Θα θέλατε να κλείσουμε την όμορφη κουβέντα μας με τις ευχές σας, για το νέο έτος 2022;

Εύχομαι η νέα χρονιά που ανατέλλει να επουλώσει τα τραύματα της περασμένης και να γίνει αφετηρία για αποφάσεις ρηξικέλευθες που θα αναχαιτίσουν τις καταιγίδες που δέχτηκε η ανθρωπότητα. Η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή κρίση, η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές και η βία να σταματήσουν να γεμίζουν τα δελτία ειδήσεων και αισιόδοξα νέα να ρίξουν φως κι ελπίδα στις καρδιές μας.

Back To Top