Συναντήσεις με παιδία στα σχολεία
Η συγγραφέας επισκέπτεται τα σχολεία που την καλούν και συναντά τους μαθητές μέσα στις τάξεις τους. Η συνάντηση πραγματοποιείται είτε κατόπιν συνεννόησης με τους εκδοτικούς οίκους που συνεργάζεται η ίδια είτε με απ’ ευθείας συνεννόηση μαζί της.
Αυτές οι συναντήσεις είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικές γιατί αφ’ ενός καλλιεργούν το ενδιαφέρον των μαθητών για τη λογοτεχνία, αφ’ ετέρου γίνεται μία ζωντανή επικοινωνία των αναγνωστών με έναν πνευματικό δημιουργό. Στην περίπτωση αυτή είναι χρήσιμο οι μαθητές να έχουν διαβάσει τουλάχιστον ένα από τα βιβλία της συγγραφέως και να έχουν επισημάνει κάποιες παρατηρήσεις που θα αποτελέσουν και το επίκεντρο της συζήτησης μέσα στην τάξη.
Η Κατερίνα Μουρίκη προτιμάει να συναντάει τα παιδιά κατά τάξεις και όχι όλα μαζί, μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, όπου ο διάλογος διαχέεται και ατονεί χωρίς να οδηγεί σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Κάθε τάξη μπορεί να έχει διαβάσει διαφορετικό βιβλίο, έτσι ώστε να γίνεται ανταλλαγή εντυπώσεων και πληροφοριών ανάμεσα στα παιδιά διαφορετικών τάξεων ή τμημάτων.
Πολλά σχολεία, τις εμπειρίες τους από παρόμοιες συναντήσεις τις χρησιμοποιούν ως υλικό για τη σχολική τους εφημερίδα.
Μάιος 1998.
« Στις 10 Μαΐου1998 προσκλήθηκε από τις σχολικές επιτροπές των δημοτικών σχολείων Agiloffinger, Farinelli, Fuhrich, Heinrich-Braun-Weg, Wendenfels και Dachau στο Μόναχο όπου μαζί με τους συγγραφείς Αγγελική Βαρελλά, Κίρα Σίνου και Ελένη Τορόση έδωσαν διάλεξη με θέμα «Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»
Μετά το τέλος της διάλεξης, μαθητές των Ελληνικών Λυκείων του Μονάχου παρουσίασαν αποσπάσματα από το έργο της «Μια φορά στην Μπουφοχώρα» εκδ. Πατάκης.
Στις 11 και 12 Μαΐου συναντήθηκε με μαθητές των παραπάνω δημοτικών σχολείων.
Η εκδήλωση υποστηρίχτηκε από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.
Ιανουάριος 2006.
Παραμονή για ένα μήνα στο Κέντρο Λογοτεχνών του Visby., όπου έγραψε το βιβλίο της ΑΓΑΠΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ
Στο εντευκτήριο με την Διευθύντρια του κέντρου Λένα Πάστερνακ και τους συγγραφείς (από αριστερά Ulja Krautwald από το Αμβούργο, ο Solvi από Ισλανδία και Piotr Siemon από Πολωνία).
Στην είσοδο του Κέντρου Λογοτεχνών
Στην είσοδο του Κέντρου Λογοτεχνών
Απρίλιος 2006.
Συνάντηση με τα μέλη του Δ.Σ. του Πολωνικού Τμήματος της I.B.B.Y. για ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για το παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα και Πολωνία. Στην Φωτογραφία , ανάμεσα σε άλλους συγγραφείς. Η Πρόεδρος του Τμήματος (κάτω αριστερά) Maria Marjanska-Czernik.
Στο εντευκτήριο με την Διευθύντρια του κέντρου Λένα Πάστερνακ και τους συγγραφείς (από αριστερά Ulja Krautwald από το Αμβούργο, ο Solvi από Ισλανδία και Piotr Siemon από Πολωνία).
Απρίλιος 2006.
Λίγο αργότερα προσκλήθηκε από την καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνιστικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, Margorzata Borowska, να μιλήσει για τα βιβλία της στους μεταπτυχιακούς σπουδαστές του τμήματος.(βλ. αρχείο «πρόσκληση στην Πολωνία») Στον ίδιο χώρο έδωσε διάλεξη για τα βιβλία του και ο συγγραφέας Φώντας Λάδης.
Μάιος 2006:
Με αφορμή το βιβλίο της «Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα), το Πανεπιστήμιο του Katowitze στην Κρακοβία (Καθηγήτρια: Illiana Puchalowa ) προσκάλεσε την Κατερίνα Μουρίκη για μια διάλεξη στους φοιτητές του τμήματος Ελληνικής Λογοτεχνίας με θέμα «Η ξενοφοβία και ο Ρατσισμός μέσα από τη Σύγχρονη Παιδική Λογοτεχνία.». Η διάλεξη έγινε στις 18 Μαΐου 2006.
Με την ευκαιρία της Διεθνούς έκθεσης Βιβλίου στην Βαρσοβία 18-21 Μαΐου, η Κατερίνα Μουρίκη μαζί με τον συγγραφέα Φώντα Λάδη εκπροσώπησαν τους Έλληνες συγγραφείς, στο Ελληνικό περίπτερο της έκθεσης . Η έκθεση έγινε στο Μέγαρο Κουλτούρας και Επιστημών της Βαρσοβίας (φωτ.1,2)
Η έκθεση έγινε στο Μέγαρο Κουλτούρας και Επιστημών της Βαρσοβίας
Η έκθεση έγινε στο Μέγαρο Κουλτούρας και Επιστημών της Βαρσοβίας
Συνέντευξη σε σταθμός της Βαρσοβίας
Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Βαρσοβίας κάλεσε τους δύο συγγραφείς μαζί με την εκπρόσωπο του Ε.ΚΕ.ΒΙ Ισμήνη Ραντούλοβιτς και την Γραμματέα του Γραφείου Τύπου του Ελληνικού Προξενείου της Βαρσοβίας Αγγελική Βουδάλα, σε μία ωριαία συνέντευξη στην οποία παρουσιάστηκε το έργο της Πρεσβείας, του ΕΚΕΒΙ αλλά και των φιλοξενούμενων συγγραφέων.
Από τη διεθνή έκθεση βιβλίου στην Βαρσοβία. Μπροστά στο Ελληνικό περίπτερο με τον ακόλουθο του γραφείου τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βαρσοβία κ. Νικόλαο Κομίνη και την διακεκριμένη Πολωνή μεταφράστρια Barbara Grzegorzewska.
Με την Αμερικανίδα συγγραφέα Victoria Linn, κρατώντας η μία βιβλία της άλλης σε ένδειξη αμοιβαίας εκτίμησης και φιλίας.
29-03-07 Εκπαιδευτήρια Γείτονα στη Βάρη Αττικής. Συνάντηση με τους μαθητές της Β τάξης με αφορμή το βιβλίο “Μια αταξία από αγάπη”
Μάρτιος 2007. Στο Πανεπιστήμιο της Oradea της Ρουμανίας με τον Ιστοριολόγο, ποιητή και εκδότη Ioan Tepelea.
Πρόσκληση στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας όπου εδωσε διάλεξη για την Παιδική λογοτεχνία.
17-20 Μαΐου 2007
Διεθνής έκθεση βιβλίου στην Βαρσοβία. Στο Ελληνικό περίπτερο, με την εκπρόσωπο του Ε.ΚΕ.ΒΙ κυρία Γιώτα Καραμπίνη
17 Μαΐου 2007
Ομιλία στο Συγκρότημα Εκπαιδευτικών Εστιών “Kazimierz Lisiecki – Dziadek” με θέμα “Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία απέναντι στο δικαίωμα της διαφορετικότητας”
17-21.05.2007
Λογοτεχνικές Εκδηλώσεις Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Βαρσοβίας
Τέσσερις λογοτεχνικές εκδηλώσεις με κεντρικό ομιλητή τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Κατερίνα Μουρίκη διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Βαρσοβίας κατά το διάστημα 17-21 Μαΐου στην πολωνική πρωτεύουσα καθώς και στην Κρακοβία. Η κα. Μουρίκη μίλησε για την αρχαία ελληνική παράδοση και τη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία, καθώς και για κοινωνικά θέματα, όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, στα εξής ιδρύματα:
- Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας – Τμήμα Ελληνικών Σπουδών,
- Συγκρότημα Εκπαιδευτικών Εστιών “Kazimierz Lisiecki – Dziadek”
- Πανεπιστήμιο Σιλεσίας – Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας,
- Ομογενειακή κοινότητα Κρακοβίας.
βλέπε και www.minpress.gr
18.05.2007
Δεξίωση στην Πρεσβευτική κατοικία Βαρσοβία. Με τον οικοδεσπότη Έλληνα Πρέσβη κ. Παντελή Καρκαμπάση, τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο κ.ά.
18.05.2007
Από τη δεξίωση του Έλληνα Πρέσβυ στην Βαρσοβία κ. Π. Καρκαμπάση. Με τον κυριολεκτικά “υψηλά ιστάμενο” first Counselor κύριο Νίκο Πατακιά.
Σχολικό έτος 2007-2008
Επισκεύθηκε 18 Δημοτικά Σχολεία και Πολιτιστικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα όπου παρουσίασε βιβλία της, συνέθεσε παραμύθια μέσα στην τάξη με τους μαθητές και συζήτησε μαζί τους για τους τρόπους έμπνευσης, δημιουργίας και έκφρασης.
146 Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας, στα Σεπόλια |
Σχολικός Σύμβουλος 24ης Περιφέρειας ΠΕ Αθηνών 27-1-2009 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΑ. ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 08.30: Έναρξη Β. ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11.30-12.30 1η Ομάδα (Α-Β τάξεις) 12.30: ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ Ο Σχολικός Σύμβουλος *Η 4η Ομάδα θα εργαστεί μεταξύ 11.30 και 13.30. |
Θέατρο Ημέρας, 24.2.09
Tο ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, συνεχίζει την καθιερωμένη πλέον σειρά εκδηλώσεων δημιουργΩ΄Ν διάΛΟΓΟΣ στο art cafe φουαγέ κάθε Τρίτη στις 8μ.μ. Ποιητές, συγγραφείς και άνθρωποι των τεχνών, παρουσιάζουν το έργο τους με έναν πρωτότυπο τρόπο και συζητούν θέματα της τέχνης του λόγου, έχοντας έναν ουσιαστικό διάλογο με το κοινό, με την επιμέλεια της Ανδρομάχης Μοντζολή.
Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου η βραδιά είναι αφιερωμένη στην συγγραφέακα Κατερίνα Μουρίκη την οποία θα παρουσιάσουν η κα Νανίνα Σακκά – Νικολοπούλου, συγγραφέας , πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και Διευθύντρια Αρσακείων Σχολείων και η κα Ελένη Τσιάλτα συγγραφέας και αντιπρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς . Κείμενα θα διαβάσει ηθοποιός Όλγα Μουργέλα και η συγγραφέας.
11 Μαρτίου 2009. Συνάντηση με τους μαθητές της Β’ τάξης του 2ου Δημ. Σχολείου Βριλησσίων
Μάρτιος 2009. 2ο Αρσάκειο Ψυχικού.
Με τους μαθητές της Β τάξης του 3ου Δημ. Αρσακείου Ψυχικού.
Με τις δασκάλες Μπαμπανέλου Ντόρα και Σασάλου Δήμητρα, την Πρόεδρο της Γ.Λ.Σ. και πρώην Δ/ντρια των Αρσ. Εκάλης κ. Ναννίνα Σακκα-Νικολακοπούλου και την Δ/ντρια του 3ου Αρσ. Ψυχικού κυρία Μέλλιου-Κοτρωνά Στελίνα
Εκπαιδευτηρια Δούκα (Ιαν. 2010)
Η συγγραφέας Κ. Μουρίκη με τους μαθητές της Γ΄Δημ.
Η συγγραφέας Κ. Μουρίκη μιλά στους μαθητές της Γ΄ Δημ.
Η συγγραφέας Κ. Μουρίκη υπογράφει το βιβλίο Περιπέτεια στη Λιχουδανία
Η συγγραφέας Κ. Μουρίκη υπογράφει το βιβλίο Περιπέτεια στη Λιχουδανία